Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


        Kép

 

A skizofrénia öt előjele

Öt előjel segíti a pszichiátereket a serdülők skizofréniára való hajlamának megállapításában.

Amerikai kutatók 291, pszichiátriai szempontból veszélyeztetett tinédzsert tartottak megfigyelés alatt két és fél éven át, s a kutatás elején öt olyan kulcstényezőt állapítottak meg, amelyek növelik a skizofrénia kialakulásának kockázatát. Íme az előjelek: a skizofrénia genetikai kockázata az agyi funkciók hanyatlásával együtt, szokatlan gondolatok magas aránya, nagymértékű gyanakvás vagy paranoia, a társas kapcsolatok elszegényedése, egykori vagy jelenlegi droghasználat.

Kép
 
Azok körében, akiknél az öt tényezőből legalább kettő vagy három fennállt, 68-80 százalékban alakult ki skizofrénia a vizsgált időszak alatt.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a skizofrénia kialakulásának rizikófaktorai valószínűleg ugyanolyan pontossággal megállapíthatók, mint a szívbetegségek vagy a cukorbaj kockázati tényezői - írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai a Tyrone D. Cannon vezetésével végzett vizsgálatról az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat januári számában.
 
Ám a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a kísérleti alanyok mind önként jelentkeztek kezelésre, az eredményeket nem lehet az egész lakosságra vonatkoztatni.
 Kép
A kutatás azért folyik, mert a skizofrénia előrejelzésének módszerei pontatlanok, pedig minél előbb sikerül azonosítani ezt a betegséget, annál kisebb károkat okoz - mutattak rá a szakemberek.
 
A tanulmány elé írt bevezetőjében Patrick D. McGorry, a Melbourne-i Egyetem kutatócsoportjának vezetője azt írta, hogy nagyszabású klinikai vizsgálatokra lenne szükség a skizofrénia korai kezelési lehetőségeinek kutatására. "Noha kockázatokkal jár a skizofrénia és más hasonló rendellenességek korai stádiumának befolyásolása, a módszerek kidolgozásához már egészen közel kerültünk" - szögezte le McGorry.

Kép

 

 

A mappában található képek előnézete Család