Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antipszichotikus szerek: A gyógyszerek segítségével enyhíthetők, illetve megszüntethetők egyes tünetek

2008.02.21

SkizofréniaKép

 
 
A skizofréniát a valósággal való kapcsolat elvesztése (pszichózis), hallucinációk (általában hangok hallása), téveszmék (téves vélekedések), abnormális gondolkodás, eltompult érzelmek (az érzelmek beszűkülése), a motiváció csökkenése, valamint munkahelyi és szociális zavarok jellemzik.

  

 

 

A skizofrénia világszerte komoly egészségügyi problémát jelent. A betegség típusosan fiataloknál jelentkezik, éppen saját független életük megteremtésekor, és akár egész életre szóló munkaképtelenséget és megbélyegzettséget eredményezhet. Személyi és gazdasági vonatkozásait tekintve a skizofrénia az embert érő legsúlyosabb csapások közé tartozik.

Kép

A skizofrénia az Egészségügyi Világszervezet    who.int  által készített, munkaképtelenséget okozó rendellenességek listáján a kilencedik helyen áll, és világszerte a népesség mintegy 1%-át érinti, azonban egyes területeken a betegség gyakoribb, máshol ritkább. A betegség egyenlő arányban érint nőket és férfiakat. Az USA-ban a skizofrénia a társadalombiztosítás által fizetett, betegségben töltött napok mintegy 20%-áért felelős, és az összes egészségügyi kiadás 2,5%-át emészti fel. A skizofrénia gyakoribb, mint az Alzheimer-kór és a szklerózis multiplex.Kép  

Annak megállapítása, hogy mikor kezdődött a betegség, nem könnyű, mivel a tünetek kevésbé ismertek, emiatt az egészségügyi ellátás éveket késhet. A betegség férfiakban átlagosan 18, nőkben 25 éves korban kezdődik. A gyermekkorban vagy a serdülőkor elején kialakuló betegség ritka. A későbbi életkorban szintén csak elvétve indul a folyamat, a szociális működési zavar miatt a betegek kábítószerhez nyúlnak, elszegényednek, hajléktalanná válnak. A kezeletlen betegek elveszíthetik kapcsolataikat családjukkal, barátaikkal és gyakran a nagyvárosok utcáira kerülnek.

 

Kép
Okok

A betegség pontos oka még nem ismert, a jelenlegi kutatások szerint öröklődési és környezeti tényezők együtthatása lehet a felelős. Alapvetően azonban biológiai problémáról van szó, nem a nehéz gyermekkor, vagy a mentálisan egészségtelen környezet okozza. Akiknek szülei vagy testvérei között skizofréniás beteg található, 10% eséllyel maguk is megbetegszenek, ellentétben az általános népesség körében észlelt 1%-os gyakorisággal. Amennyiben az egypetéjű ikerpár egyike skizofréniában szenved, az ikertestvérnek 50% az esélye arra, hogy a betegség benne is kialakul. Ezek a statisztikák az öröklődés szerepét valószínűsítik.

További kiváltó okok lehetnek a szülés előtti, alatti vagy utána történt nehézségek, például a terhesség második trimeszterében elszenvedett influenza, születéskor jelentkező oxigénhiány és az anya-csecsemő közötti vércsoport-összeférhetetlenség.

 

Kép
Panaszok, tünetek

A skizofrénia kialakulhat hirtelen, pár nap vagy hét alatt, vagy lassan és alattomosan, évek során. Habár a betegek állapotának súlyossága és tüneteinek típusai eltérőek, a tünetek általában elég jelentősek ahhoz, hogy a beteg munkavégzési képességét, személyes kapcsolatait és az önmagával való törődést megzavarják. Egyes betegekben a mentális képességek hanyatlanak, ami a figyelem, az elvont gondolkodás, a problémamegoldó képesség romlásához vezet. A mentális képességek romlása a legfőbb ok a skizofrén betegek megrokkanásában.

A tüneteket kiválthatják vagy súlyosbíthatják környezeti stresszhatások, például megterhelő életesemények. A kábítószer-fogyasztás, beleértve a marihuána fogyasztását szintén kiválthatja vagy súlyosbíthatja a tüneteket. Általában a skizofrénia tüneteit három csoportba sorolhatjuk: pozitív (nem deficites) tünetek, negatív (deficites) tünetek, és kognitív hanyatlás. A beteg egy, két vagy akár mindhárom csoportbeli tünetet mutathatja.

Kép

A pozitív tünetek a téveszmék, hallucinációk, gondolkodászavarok és a bizarr viselkedés. A téveszmék téves vélekedések, melyek rendszerint az észlelések vagy átélt helyzetek félreértelmezésén alapulnak. Például a betegnek üldözési téveszméi lehetnek, azt hiszi, hogy kínozzák, követik, becsapják vagy kémkednek utána. A téveszmék lehetnek célzatosak, például a beteg úgy véli, hogy egy könyv, újság vagy dalszöveg valamely része kimondottan hozzá szól. A téveszmék lehetnek a gondolatok elvesztésével vagy megszerzésével kapcsolatosak, a beteg például azt hiszi, hogy képes gondolatait másokba átültetni, netán mások olvasnak a gondolataiban, vagy külső erők kényszerítik rá gondolataikat, érzéseiket. Hang-, kép-, illat-, íz- és tapintási-hallucinációk egyaránt előfordulhatnak, habár a hang-hallucinációk (hallási hallucinációk) messze a leggyakoribbak. A beteg hangokat "hallhat" a fejében, melyek viselkedésével kapcsolatos megjegyzéseket tesznek, egymással beszélgetve, illetve kritikus, becsmérlő kijelentéseket hangoztatva.

A gondolkodászavar általában a szétesett gondolkodásra utal, ami nyilvánvalóvá válik, ha a beteg beszéde összefüggéstelen, csapong a témák között, elveszti célirányultságát. A beszéd lehet enyhén zavart, vagy akár teljesen zavaros és érthetetlen. A bizarr viselkedés jelentkezhet gyermeki butaságként, zaklatottságként vagy megjelenésbeli, higiénés vagy viselkedésbeli hiányosságként. A katatónia a bizarr viselkedés extrém formája, melynek során a beteg megmarad valamilyen merev pózban, és nem hagyja magát kimozdítani, vagy épp ellenkezőleg, céltalan, kiváltó ok nélküli mozdulatokat végez.

Kép

A negatív tünetek közé soroljuk az érzelmek eltompulását, a beszédhajlandóság csökkenését, az anhedoniát és az aszociális viselkedést. Az érzelmek eltompulása alatt az érzelmek elszegényedését értjük. A beteg arca merevnek tűnik, szemkontaktusa gyenge, érzelmi kifejezőképessége csökken. A normális emberben sírást vagy nevetést kiváltó események a betegre nincsenek hatással. A szegényes beszéd a gondolatok csökkenésének következménye, ami kevésbeszédűséghez vezet. A beteg kérdésre adott válaszai rövidek, egy-két szóból állnak, a belső üresség érzését keltik. Az anhedonia az élvezetek átélési képességének csökkenését jelenti, a beteg kevesebb időt tölt régebben kedvelt foglalatosságokkal, ezek helyett értelmetlen dolgokkal tölti az időt. Az aszociális viselkedés a másokkal való kapcsolattartási vágy hiánya. Ezek a negatív tünetek gyakran a motiváció általános elvesztésének, céltalanságnak tudhatók be.

Kép

A kognitív hanyatlás a koncentrálás, emlékezés, szervezés, tervezés és problémamegoldó képesség nehézségeire utal. Egyes betegek képtelenek az olvasásra koncentrálni, a filmbeli cselekményt követni, vagy az utasításokat követni. Mások képtelenek a zavaró körülmények figyelmen kívül hagyására, vagy feladataik végrehajtására összpontosítani. Következésképpen a részletekre figyelő munka, a bonyolult tennivalók, illetve a döntéshozatal lehetetlenné válhat.

 

 


A skizofrénia típusai

Egyes kutatók szerint a skizofrénia egyetlen kórkép, míg mások szindrómának (tünetek együttesének) tekintik, aminek az alapját számos, háttérben álló rendellenesség képezi. A betegség altípusait azért határozták meg, hogy a betegeket egymástól elkülöníthető csoportokra osszák. A betegség során annak altípusa megváltozhat.

A paranoid skizofrénia főleg téveszmékből és hallási hallucinációkból áll; a zavaros beszéd és a nem odaillő érzelmek kevésbé hangsúlyosak. A hebefréniás vagy szétesett skizofréniát a zavart beszéd, zavart viselkedés és az eltompult, oda nem illő érzelmek jellemzik. A katatóniás skizofrénia esetében a testi tünetek, például a mozdulatlanság, fokozott mozgásos tevékenység, vagy a bizarr pozíciókba helyezkedés állnak előtérben. A differenciálatlan skizofréniában a többi típus tünetei, téveszmék és hallucinációk, gondolkodási zavarok és bizarr viselkedés, továbbá a negatív tünetek keverednek.

Kép


Kórisme

A skizofrénia meghatározott vizsgálattal nem diagnosztizálható. Az orvos a diagnózist a páciens tüneteinek és kórelőzményének alapos vizsgálatával állíthatja fel. A skizofrénia diagnózisának felállításához a tüneteknek legalább 6 hónapja fenn kell állniuk és a munka, tanulás vagy társadalmi aktivitás romlását kell okozzák. A családtagoktól, barátoktól vagy tanároktól megszerzett információk a betegség kezdetének megállapításában igen fontosak lehetnek.

Gyakran laboratóriumi vizsgálatok elvégzése szükséges a szerekkel való visszaélés, vagy valamely belgyógyászati, neurológiai vagy hormonális betegség megállapítására, amik pszichózissal járhatnak. Ilyen kórképek például az agytumorok, a temporális epilepszia, a pajzsmirigy-rendellenességek, az autoimmun-betegségek, a Huntington-kór, a májbetegségek és bizonyos gyógyszerek mellékhatásai. Néha szükség lehet a kábítószerrel való esetleges visszaélések vizsgálatára is.

Kép

A skizofrén betegeknél komputertomográfiával (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) kimutatható agyi elváltozások észlelhetők, ezek azonban nem elég jellemzőek ahhoz, hogy segítsék a diagnózis felállítását.


Kórjóslat

A kezelés pontos betartása rendkívül fontos a skizofréniás betegek esetében. Gyógyszeres kezelés nélkül a betegek 70-80%-ában a tünetek ismétlődése tapasztalható, a diagnosztizálást követő évben. A folyamatosan szedett gyógyszerek 20-30%-ra csökkentik a visszaesési esélyt, és a legtöbb betegnél jelentős mértékben enyhítik a tüneteket. A kórházból való távozás után, amennyiben a beteg nem szedi rendszeresen a felírt gyógyszereket, általában egy éven belül ismét kórházba kerül. Az előírt gyógyszerek rendszeres szedése jelentősen csökkentheti az ismételt kórházi kezelés esélyét.

Kép

A gyógyszeres terápia bizonyított előnyei ellenére a felírt gyógyszereket a skizofrén betegek fele nem szedi be. Néhányan nincsenek tudatában a betegségüknek, ezért nem hajlandók bevenni a gyógyszereket. Más esetekben a kellemetlen mellékhatások vezetnek ahhoz, hogy a beteg abbahagyja a gyógyszer szedését. Vannak olyan betegek, akiknél emlékezetzavarok, rendezetlenség vagy pénzhiány akadályozza a gyógyszerek szedését.

A gyógyszeres terápia pontos betartását leginkább az segíti elő, ha a gátló tényezőket veszik célba. Ha valamilyen mellékhatás jelenti a legfőbb problémát, másik gyógyszerre való áttérés megoldást hozhat. Az orvossal vagy terapeutával kialakult állandó, bizalmas kapcsolat sokat segíthet a betegség elfogadásában, a gyógyszeres kezelés fontosságának felismerésében.

 

Kép

Hosszú távon a skizofrén betegek prognózisa különböző. Általában a betegek egyharmadánál jelentős és tartós javulás érhető el, egyharmaduknál kisebb javulás, időszakos visszaesések és megmaradó károsodások jellemzőek, a maradék egyharmadnál súlyos és végleges rokkantság következik be. A jobb prognózist jelentő tényezők közé tartozik a betegség hirtelen kezdete. A betegség idősebb korban való jelentkezése, a betegség előtti jó készségek és teljesítmény, a betegség pozitív (nem deficites) típusa. Rossz prognózisra utal a betegség fiatalkori jelentkezése. A betegség előtti rossz társadalmi élet és hivatás, családtagok között előforduló skizofrénia, a betegség negatív (deficites) típusa.

A skizofréniások mintegy tíz százaléka követ el öngyilkosságot.

Kép


Kezelés

A kezelés fő célja a pszichotikus tünetek súlyosságának enyhítése, a tünetek ismétlődésének és az ezek által kiváltott működési zavaroknak a megelőzése, a lehető legjobb működési szint elérése. A kezelés három fő területe a gyógyszeres terápia, a rehabilitáció, és közösségi, támogatott tevékenységek, illetve a pszichoterápia.

Antipszichotikus szerek:A gyógyszerek segítségével enyhíthetők, illetve megszüntethetők egyes tünetek, például a téveszmék, hallucinációk és gondolkodászavarok. A tünetek megszűnése után is folytatott kezelés jelentősen csökkenti a későbbi epizódok visszatérésének esélyét.

Sajnos az antipszichotikus szerek mellékhatásai jelentősek, szedációt, izommerevséget, remegést, súlygyarapodást, motoros nyugtalanságot okozhatnak. Emellett tardív diszkinézia is kialakulhat, ami olyan önkéntelen mozgási rendellenesség, melynek fő jellemzői a száj és nyelv fintorszerű mozgása, a karok és lábak csavarodó mozgása. Ez a rendellenesség a gyógyszer szedésének abbahagyásával sem mindig szűnik meg. A tartós tardív diszkinézia kezelésére nincs hatékony módszer. További, bár ritka, de halállal fenyegető mellékhatása az antipszichotikus szereknek a neuroleptikus malignus szindróma, melynek jellemzői az izommerevség, láz, magas vérnyomás és a mentális funkciók változása (például zavartság vagy letargia).

Néhány új, kevesebb mellékhatással rendelkező antipszichotikus szer is rendelkezésre áll. Ezek a szerek a régebbieknél jobban enyhíthetik a pozitív tüneteket (pl. hallucinációt), a negatív tüneteket (pl. érzelemmentesség) és a kognitív hanyatlást (csökkent szellemi működés, és a figyelem beszűkülése).

Kép

A klozapin olyan betegek felénél hatásos, akiknél a többi gyógyszer használata nem vezetett eredményre. A klozapinnak azonban veszélyes mellékhatásai lehetnek, például görcsrohamok, vagy akár halált okozó csontvelő-károsodás, ezért alkalmazásuk általában csak olyan betegeknél javasolt, akiknél a többi antipszichotikus szer hatástalannak bizonyult. A klozapint szedő betegek fehérvérsejtszámát hetente ellenőrizni kell, legalább az első 6 hónapban, és a gyógyszer szedését a fehérvérsejtszám csökkenésének első jelére abba kell hagyni.

 Kapcsolódó téma:   Hogyan hatnak az antipszichotikus szerek? »
  Mi az a neuroleptikus malignus szindróma? »


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

¿Para qué sirve la GABA (neurotransmisor)? Reseñas del suplemento

(Gaba, 2022.06.04 18:35)

Ich muss zugeben, dass GABA, nachts eingenommen, gegen Schlaflosigkeit hilft. Ich war in der Lage, schnell einzuschlafen, so schnell, dass ich dieses Produkt NICHT tagsüber einnehmen würde, oder wenn Sie ein Fahrzeug fahren werden. Es schien auch meine Ängste während des Tages zu lindern, so dass ich nicht das Bedürfnis hatte, meine Medikamente gegen Angstzustände zu nehmen, was eine gute Sache ist. Nun zu dem Grund, warum ich dem Produkt nur 3 Sterne gebe: VORSICHT - wenn Sie Medikamente zur Senkung Ihres Blutdrucks einnehmen, senkt dieses Produkt auch den Blutdruck. Mein Blutdruck ist dramatisch gesunken, nachdem ich es 2 Wochen lang eingenommen hatte, bis zu dem Punkt, an dem ich bei der Arbeit ohnmächtig wurde und die Sanitäter 911 rufen musste. Außerdem bekam ich morgens Durchfall. Ich arbeite jetzt mit meinem Arzt zusammen, um meinen Blutdruck wieder zu normalisieren und habe GABA komplett abgesetzt. Ich habe wieder Melatonin gegen Schlaflosigkeit genommen. <a href=https://svetka.info/was-ist-gaba-neurotransmitter-deutsch.html>https://svetka.info/was-ist-gaba-neurotransmitter-deutsch.html</a> Das ist eine wirklich wichtige Grenze, denn Medikamente, die die Barriere nicht oder nur schlecht überwinden können, haben eine viel geringere Wirkung als solche, die sie überwinden können. Morphin zum Beispiel kann die BHS nicht sehr gut überwinden, aber sein naher Verwandter Heroin schon! Beim Eintritt in das Gehirn wird Heroin in Morphin umgewandelt, weshalb Heroin so viel stärker wirkt als Morphin.

Viagra For Men For Sale LesThek

(LesThek, 2019.08.24 16:50)

Online Pharmacy India Cialis Propecia Efectos Finasteride Baclofene Dci <a href=http://abtsam.com>viagra</a> Difference Cialis And Viagra Baclofen Acheter En France Viagra Cialis Differences

Adjuncts: fears cries thyroiditis, warts hypokalaemic mucus.

(ojehife, 2019.04.12 16:13)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> trr.kjxn.kalvaria.eoldal.hu.fju.bn http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

"pszichológus"

("pszichiáter", 2011.01.03 05:37)

Azokkal kellene megetetni azt a sok vegyszert, akik kitalálták ! 100 évvel ezelőtt nem voltak elmebetegek, az elmebetegség és annak kezelése a gyógyszerlobbi és a cionisták műve ! Hányhatnékom van !