Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erősítsük önbizalmunkat.

2008.06.16

Személyiségfejlesztés

A lelki egészség az egyik legfontosabb dolog, ezért néhány tényt, gondolatot már most érdemes átgondolni, hogy krízis helyzetben segíthessünk magunkon, szeretteinken. Figyeljünk családunkra és reményeink szerint együtt megtaláljuk a válaszokat a lelki egyensúly – ha tetszik –, az élet meghatározó kérdéseire.

Bizony tény: ha a lélek egészséges, könnyebb megbirkózni az élet nehézségeivel, s egyszerübb a konfliktusokra is megoldást találni. Örömérzésre és örömszerzésre is alkalmasabb az, akinek „rendben” van a lelke, s így könnyebben alkalmazkodik az élet változásaihoz. Persze egy cseppnyi bizonytalanság, némi konfliktus, egy kis szomorúság mindenki életébe belefér. Ezek kezelésében nagy szerepük van a személyiség erőforrásainak, értékrendjének és az érzelmi intelligenciának. A feszültséget, vívódásokat, problémákat ideig-óráig lehet csak rejtegetni, esetleg tagadni, de ebbe előbb-utóbb belebetegszik a lélek, s a test is tiltakozni fog.

Mit lehet ez ellen tenni?

Egyensúly – hit

A lelki egyensúly helyreállítása – talán furcsán hangzik – a jövőbe vetett hiten alapszik.  Vagyis mindenki képes őszintén szembenézni a valós élettel, megbirkózni a problémákkal, úrrá lenni a krízishelyzeteken, s aktív cselekvéssel kézbe venni saját élete irányítását.

Akik nem tudják kívánságaikat kifejezésre juttatni és azokat elfogadtatni, saját dolgaikban nehezebben boldogulnak. Erősítsük önbizalmunkat.

Ennek elengedhetetlen feltétele az önismeret. Legyünk magunkhoz őszinték, s leltározzuk fel erősségeinket és gyengeségeinket. Már ez a felmérés önmagában erősítheti önbizalmunkat, mert bátran ragaszkodhatunk azokhoz a képességekhez, tudáshoz, amivel rendelkezünk. Gyengeségeinket pedig, nem kell feltétlenül elfogadni, meglévő önbizalmunkra alapozva, próbáljunk meg javítani rajtuk.

Ez lehetséges, ha nem vagyunk örökre negatív  viselkedésmintáink rabjai!

Mivel tudjuk, hogy ha egy problémát feltárunk, azzal már félig meg is oldottuk, ezért nagyon értékes, ha tudatában vagyunk viselkedésmintáinknak, és hogy van elképzelésünk arról, hogy honnan származnak ezek.

Lehet, hogy a régi negatív minták makacsul viselkednek, de nem legyőzhetetlenek!

Belső programjaink tudatos munkával újraírhatók, hogy azzá váljunk, akikké lenni szeretnénk. Bátran vegyünk igénybe külső segítséget

A lelki egészségért – harmónia, kiegyensúlyozottság, siker – néha küzdeni kell. A folyton és szinte kiszámíthatatlanul változó világ a nőket különösen nehéz helyzetekbe sodorja: egyre nagyobb elvárások a munkahelyen, állásvesztés, nyugdíjazás, sikertelen kényszervállalkozások, a gyermeknevelés napi gondjai, felbomló családok, romló egészség… mind-mind jelen vannak az életben. Elégedetlenség, boldogtalanság, kilátástalanság, bizonytalanság, csalódottság, eredménytelenség, kiábrándultság. Mind-mind súlyosan rombolja önértékelésünket. Hogyan lehet az efféle állapotokat és a velük járó betegségeket megelőzni vagy legyőzni? Hogyan lehet újjáépíteni egy sikeres, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott, örömteli életet? Ha lassan is, de mindenki számára fontossá válik a testi egészség megőrzése.

A helyes stratégia: sikeres újrakezdés megtervezése

Az fontos lépés az önismeret. Ahhoz, hogy valaki változtatni tudjon az életén vagy megoldja problémáit, reálisan kell látnia önmagát. Tudnia kell, mely tulajdonságai segítenek, s melyek akadályozzák a fejlődésben. Az önérvényesítés módszerei kevésbé ismertek még, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki képes legyen a saját életét irányítani, önbecsülését helyreállítani, pozitívan gondolkodni. Sokan nem tudják, hogy a kommunikációnak milyen fontos szerepe van a mindennapi életben: az egyértelmû beszéd, a meggyőzés, a „nem” kimondása jelentősen befolyásolja a kapcsolatokat. De testével és megjelenésével megtanulhat bárki „beszélni”. Az életpálya-módosítás egyre több embert érint. A sikeres újrakezdés megtervezése, a személymarketing eszköztárának és az álláskeresési technikáknak a bemutatása sokak gondjainak megoldásához adhat ötletet. Munkahelyi vagy családi konfliktusok sokkal könnyebben feloldhatók, ha érzelmi intelligencia segít ebben. Ehhez persze a konfliktuskezelés újfajta megközelítésére is szükség lesz. Negyvenen túl szinte mindenki elégedetlen önmagával, külső megjelenésével. Megpróbálja elfogadni önmagát, esetleg új imázst alakít ki? Ahhoz, hogy harmóniába kerüljön önmagával, szüksége van személyiségének őszinte feltárására, új életszemlélet kialakítására, korszerû technikák elsajátítására, konfliktusokat is vállaló önérvényesítő magatartás kialakítására. Kezdjük el  együtt, talán könnyebb lesz.

 

 

A mappában található képek előnézete Család