Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brit kutatók két gént hoztak kapcsolatba a bipoláris zavarral

2008.07.10

Bipoláris zavar

A kutatók közel 10.000 ember genomját vizsgálták főleg Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból. A vizsgálatban részt vevők közül 4387-en a mániás-depresszióként is ismert bipoláris zavarban szenvedtek.
A bipoláris zavarral élő emberek körében nagyobb valószínűséggel fordult elő két gén (az ANK3 és a CACNA1C jelű) meghatározott változata. A két gén által kódolt fehérjék részt vesznek a nátrium- és kalciumionok agyi neuronok sejthártyáján át történő mozgásának szabályozásában, ami az idegsejtek aktivitását befolyásolja.  Kép  


"A legfontosabb mindebből, hogy megtudhatjuk, az agy mely kémiai anyagai és folyamatai játszanak szerepet a bipoláris zavarban" - mondta tanulmányukról Nick Craddock, a kutatás egyik vezetője, a brit Cardiffi Egyetem munkatársa.
Az extrém hangulatváltozásokkal jellemezhető rendellenesség a felnőtt lakosság 1-3 százalékát érinti. Gyakran megfigyelhető a családon belüli halmozódása. A most közzétett tanulmány az eddigi legnagyobb méretű genetikai elemzés, amely a zavar hátterét kereste.
A kutatók szerint az agyi neuronok megfelelő működése a nátrium- és a kálciumionok közti finom egyensúlyon múlik, és részben az ionáramlás zavara válthatja ki a bipoláris rendellenességet.  Kép


Craddock hangsúlyozta, hogy a két génváltozat azonosítása nem segíti az egyén kockázatának felmérését, mert sok, a bipoláris zavar tüneteit nem mutató személy hordozza ezen módosulatokat.

 

www.nature.com/ng/index.html