Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A központi idegrendszer betegségei

2008.07.10

 

Szkizofrénia

A szkizofrénia egy olyan pszichiátriai betegség, amely az észlelés, a gondolkodás, a viselkedés és az érzelmi élet komplex zavarával járhat együtt. A betegség általában pubertás vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik először.  Kép   

A betegség során megkülönböztetünk pozitív tüneteket, melyek azokra a téveszmékre és érzékelésekre utalnak, amelyek hozzáadódnak a világgal kapcsolatos szokásos élményekhez. Negatív tünetként szokás emlegetni az érzelmi elsivárosodást, az ambíció megszűnését, a tompaságot, közönyösséget. Kognitív tünetek jelentkezésekor elsősorban tanulási és koncentrálási problémák léphetnek fel.  

A szkizofrénia a lakosság 1%-át érintheti, tehát Magyarországon mintegy 100.000 szkizofrén beteg él. Mintegy 50-60 százalékuk áll pszichiátriai kezelés alatt, és 5-10 százalékuk szorul állandó kórházi kezelésre.

A betegség korai felismerése és szakszerű kezelése felbecsülhetetlen jelentőséggel bír és létfontosságú a szkizofrén beteg és környezete számára. A betegség bevezető tüneteinek észlelésekor megkezdett kezelés egyben a kezelés időtartamát és a beteg szenvedését is csökkenti. Kép     

A szkizofrénia gyógyszer nélkül, kizárólag pszichoterápiával nem gyógyítható. Gyógyításában antipszichotikumokat alkalmaznak, melyek hatékonyan kezelik a betegség tüneteit. A korábban használt hagyományos antipszichotikumok rendkívül súlyos mellékhatásai miatt gyakran szükséges a mellékhatások egyidejű kezelése, vagy a dózis csökkentése. A modern atípusos antipszichotikumok számos tünet tekintetében igazoltan hatékonyabbak és mellékhatás-profiljuk is kedvezőbb. Alkalmazásukkal lerövidülhet a kezelés kórházi szakasza, és a betegek nagyobb eséllyel maradnak tartósan kompenzált állapotban. A költségcsökkentés mellett rendkívüli jelentőségű, hogy ily módon a rehabilitáció és reintegráció révén, ambuláns kezelés mellett a beteg a társadalom teljes értékű tagjává válhat. A gyógyszeres kezelés mellett természetesen fontos a pszichoterápia, az orvos és a beteg közti bizalmon alapuló folyamatos kapcsolattartás, a beteg környezetének, családjának támogatása. Az akut kezelést követő rehabilitációs folyamat, valamint a betegek reszocializációját elősegítő szervezett önsegítő csoportok és egyéb szociális kezdeményezések jelentősen hozzájárulnak a beteg állapotának javulásához.  Kép  

 

 

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar, ismertebb nevén mániás depresszió olyan komplex mentális betegség, amelyet hangulatingadozások kísérnek. Periódusonként változik az áradó jókedv vagy a felfokozott ingerlékenység, a mély depresszió és a normál kedélyállapot. A depressziós és mániás fázisok közötti hangulatváltás módja és ideje nagyon eltérő lehet egyes betegeknél. A betegség leggyakrabban fiatal felnőttkorban alakul ki és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg életét.   Kép  

A bipoláris zavar is legalább annyi embert érint, mint a szkizofrénia, de a legújabb kutatások szerint a bipoláris betegek száma akár a szkizofrén páciensek többszöröse is lehet. A betegségben szenvedők 25-50 százaléka életében legalább egyszer kísérel meg öngyilkosságot, ezek 10-20 százaléka halállal végződik. A pszichiátriai zavarok közül e kórképnél legmagasabb ez az arány, háromszor több mint az általános népesség körében. A bipoláris zavar tüneteinek jellege miatt számos esetben nehéz a diagnózis felállítása, ebből következően a megfelelő kezelési mód megtalálása.

A jelenleg elérhető egyéb terápiákkal ellentétben a Lilly pszichiátriai készítménye egyedüli, azaz monoterápiában is hatékonyan helyreállítja a mániás beteg hangulatát és egyformán hatásos a nem pszichotikus és pszichotikus szintű mánia kezelésében.

 

Depresszió  Kép  

A depresszió a leszázalékolás egyik vezető kiváltója világszerte, Magyarországon hozzávetőlegesen 7-800 ezer embert érint évente. A betegség legfontosabb jellemzője a kórosan nyomott hangulat, ami a betegnek jelentős szenvedést okoz. Az életkedv hiánya és a levertség az élet más területein is megmutatkozik, romlik a beteg munkateljesítménye és előbb-utóbb a napi szintű feladatok ellátása is nehézséget okoz. A depresszió gyakran az egyén meglévő egészségügyi problémáira is negatív hatással van, a depresszióval küszködő betegek négyszer nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust, mint azok, akiknél ez a betegség nem fordul elő. Ám legtragikusabb következménye mégis az öngyilkosság.

A Lilly jelenleg is dolgozik olyan gyógyszerek kifejlesztésén, melyek a nehezen kezelhető, akár már fájdalommal kísért testi tünetekkel járó depresszív betegségek esetében is hatékonyak.

Súlyos depresszió.
Gyermekkori hyperaktivitás

A Lilly Hungária Kft. évente több tízmillió forint értékű anyagi és természetbeni támogatást nyújt új, szakmai és civil kezdeményezések megsegítésére. Partnere olyan magyarországi rehabilitációs és reintegrációs kezdeményezéseknek, amelyek a korszerű gyógyszeres terápia mellett a pszichiátriai betegek társadalmi visszailleszkedését is elősegítik.

E támogatás nyilvánvaló jele a Lilly Hungária Kft. elkötelezettségének a pszichiátriai betegek életminőségének javítására, valamint azon reményünknek, hogy partnerek lehetünk e súlyos betegségek egyénre gyakorolt hatásának csökkentésében, és a betegek társadalomba történő visszailleszkedésében.

A fenti támogatásokon túl a Lilly folyamatosan kutat olyan új molekulákat, amelyek a pszichiátriai betegek számára egy teljesebb élet lehetőségét kínálják. Jelenleg elérhető készítményei már világszerte több millió betegnek nyújtottak segítséget, kiemelkedő és megbízható hatásukkal sikeresebb terápiás együttműködést eredményezve.

 

 

Forrás:www.lilly.hu/therapeuticAreas/neuroscience.html