Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A betegség után miként kerülhet vissza a családba, a társadalomba a kezelt.

2008.07.01

 

Megnégyszereződött a depressziósok száma Magyarországon

 

Ma Magyarországon a rokkantak 30 százalékát azért százalékolják le, mert olyan lelki sérülése vagy lelki betegsége van, amit képtelen feldolgozni vagy a munkaképességét érinti - mondta a Szegedi Akadémiai Bizottság Neveléstudományi és Pszichológiai szakbizottságának titkára.   Kép  

Pető Zoltán, a Rehabilitáció és Reintegráció című regionális konferenciát megelőzően elmondta: az elmúlt 40 évben a depressziós betegek száma megnégyszereződött; akkor a lakosság 4-5 százaléka szenvedett ebben, mára számuk 16 százalékra tehető. A stresszbetegségek, a baleseteket, sérüléseket követő stresszes állapotok aránya is háromszorosára nőtt az elmúlt évtizedekben.      

Tájékoztatása szerint a konferencián arról beszélnek: hogyan lehet segíteni azokon, akik pszichiátriai betegség miatt kórházba vagy szociális intézménybe kerültek. Bács-Kiskun megyéből a Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona ismerteti modelljét. Az intézményben az állandó ellátása mellett a mindennapi életet a "való világhoz", az életszerűséghez közelítik a munka, a szocializáció és a szabadidő területén is; csellengés helyett konstruktív megoldásokat alkalmaznak.

Békés megyéből a Pszichiátriai Betegeket Ellátó Nappali Intézet vezetői vesznek részt. Az intézmény munkatársainak megoldást kell találnia arra, hogy a betegség után miként kerülhet vissza egy ember a családba, a társadalomba.  Kép   

Pető Zoltán elmondta, hogy Csongrád megyéből a hódmezővásárhelyi, bejárásos Csodaház mutatkozik be, amely a Pető Intézet szelídített változata; itt mozgás- és értelmileg sérült 3-18 éves korú gyermekekkel foglalkoznak. Amíg a szakemberek a gyerekekkel foglalkoznak, a szülők munkába járhatnak, ügyet intézhetnek, így családi rehabilitációról is szó van, ezek a modellek pedig példaértékűek.

A munkát nehezíti, hogy a jelenlegi körülmények között a régi egészségügyi biztonság elveszett, az új pedig még nem került elő. Nagy az elbizonytalanodás, és ezeknek a bajba jutott embereknek ez nem használ - tette hozzá a szakember.

 

 

2007. május                        www.mti.hu