Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kis magyar skizofrénia    -    kórkép
 
Szakemberek szerint több száz skizofrén beteg esett ki a pszichiátriai ellátásból.
 

 

 

Rendkívül súlyos helyzetet eredményezett, hogy bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet és mintegy negyedével csökkentették a pszichiátriai kapacitásokat, amelyek korábban sem érték el az európai átlagot - nyilatkozta a Népszabadságnak Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnöke.

 

 

A szakember nehezményezi azt is, hogy az ágyszámleépítés mellett a járóbeteg-ellátás finanszírozása is csökkent, és nem bővültek a pszichiátriai betegeket fogadó intézmények férőhelyei sem.

Szilágyi Júlia pszichiáter, az Országgyűlés Ombudsmani Hivatalának munkatársa szerint skizofrén betegek százai kerülhettek az utcára, olyanok, akiknek ellenőrzésre és állandó kezelésre volna szükségük.

Kép

 

Felmérések szerint Magyarországon körülbelül 85-90 ezren szenvednek skizofréniában, közülük 50-60 ezret kezelnek.

Az eddig pszichiátriai gondozás alatt álló skizofrén betegek legalább egy százaléka, úgy ötszáz beteg kiesett az ellátórendszerből - állítja Szilágyi Júlia, aki szerint a társadalom sem függetlenítheti magát ettől a problémától: bizonyítható, hogy a pszichiátriai ágyak csökkenésével arányosan nő a betegeket ért vagy általuk elkövetett bűncselekmények száma.

 

Az egészségügyi tárca - az OEP adataira hivatkozva - vitatja ezeket a megállapításokat. Állítják: sem a skizofrén, sem a depressziós betegek nem tűntek el a rendszerből. A szaktárca szerint a rendelkezésre álló helyek csak 70-85 százalékos kihasználtsággal működnek, vagyis egyértelmű, hogy kapacitáshiány miatt senki nem kerülhetett utcára.